Fogyasztói társadalom – problémák amikre figyelni kéne

A fogyasztói társadalmat az tartja fent, hogy a termelés iszonyú iramban löki piacra az új termékeket, a fogyasztók pedig óriási sebességgel cserélik le régi cuccaikat újakra. Hogy ez meddig tartható fent, talán egy másik gondolatmenet témája lehet, most viszont más szempontokra térnék ki. Mégpedig arra a kérdésre, hogy miért is hajlandóak az emberek új és új dolgokat vásárolni.

Első és talán legkézenfekvőbb ok, amiért új dolgokat veszünk, az az, hogy a régiek meghibásodnak és alkalmatlanokká válnak arra a célra, amire gyártva voltak. A mosógép tönkremegy, a ruha kilyukad. Ekkor az első dolog, ami eszünkbe jut, az az, hogy új darabok után nyálazva kutatunk pótlásért. Egyre kevesebben gondolnak arra, hogy egy cipőt meg lehet varrni, illetve egy hűtőgépet meg lehet javítani.

A második ok, ami miatt új dolgokat vásárolunk az az, hogy a még működő készülék, felszerelés már nem felel meg elvárásainknak. A ruha kimegy divatból, a számítógép nem bírja már az új programokat. Ebben az esetben is igazoltnak látjuk vásárlási lázunk kiélését, hisz a régi termékek már nem kielégítőek. És itt jönnek be a képbe az eladó cégek, akik ezt a jobb, újabb utáni vágyat készségesen hajlandóak kielégíteni. És ezzel nem is lenne gond. A baj ott kezdődik, hogy ezt a folyamatot kezdik ők generálni. A reklámok nagy része párhuzamosan mutatja be, rejtve vagy hangsúlyosan, a régi és új termékek közötti különbséget. Erre a legtöbb ember aki megengedheti, hajlandó még használható és jól működő tárgyait lecserélni egy újabbra, nagyobbra.

A harmadik ok, amiért az emberek új termékeket vásárolnak az az, hogy szükségük van valamire, ami eddig nem volt nekik. Alapjába véve ez a legtermészetesebb folyamat, de ez az a hely is, ahova a termelő / eladó cégek a legjobban belekontárkodnak. Mert mi is az, amire valóban szüksége van az embernek? Erre a kérdésre próbál az eladó válaszolni a vásárló helyett, úgy hogy minél több klienst megfőzzön. Gondolom nem én vagyok az egyetlen, aki vásárolt olyan cuccokat, amire valójában nem volt szüksége és utólag csak kallódtak a házban.

Mert meggyőznek az árú kivitelezésével (lásd iPod), csomagolásával, és mindenek felett az árával. Régebb a 2999.99 típusú árak voltak a jellemzőek, manapság a 11 lejes árak a hódítóak. Mennyire meggyőző lehet, amikor egy termék ára 2 lej és mégis kapsz valamit. Az embernek pillanatok alatt megnyílik a pénztárcája. Így működnek a kínai üzletek is. Mindenki tudja, hogy a termékeik minősége pocsék mégis, szívre a kezet, ki az aki nem vásárolt már csecsebecséket ilyen üzletekben csak azért mert lélekfájdítóan olcsók voltak?

És még egy utolsó gondolat az árakkal kapcsolatban. A nagyobb cégek eldönthetik, hogy mit vásároljanak az emberek. Megvan a hatalmuk hozzá és élnek is vele. Minden áruházláncban vannak árleszállítások, amikor adott termékeket 20-40% vagy akár nagyobb megtakarítással vehetnek meg a vásárlók. Ekkor a kliens nem csak hogy inkább ezt a terméket választja a konkurens márkák közül, hanem sok olyan van, aki eredetileg nem tervezte ilyen termék beszerzését, viszont látva a pazar lehetőséget megveszi azt. Vagy ha nem is, sok van akiben ott matat a kis ördög, hogy talán mégis jó lett volna megvenni, főleg ha idővel szüksége is lett a termékre. Így legközelebb már könnyebben megfőzhető lesz az újabb árleszállítások esetén.

És hogy miért nagy probléma ez? Azért mert a nyersanyagforrások végesek, míg a szemétdombok a felhőket súrolják. Az emberek nehezen fogják fel, hogy nem élhetik túl a természetet.

Captain B.

 

Reklámok

~ Szerző: captainb - május 6, 2007.

7 hozzászólás to “Fogyasztói társadalom – problémák amikre figyelni kéne”

 1. […] allergiám ugyan nem múlt el, de legalább elviselhetőbb! (a. szerint agórafóbia, cs. szerint antiglobalizmus lehet az […]

 2. Par eve olvastam egy konyvben egy ideillo gondolatot. Egy olyan orszagban, ahol a napi 8 ora munkaidot szigoruan betartottak, lassankent kezdtek tulorazni az emberek. Paran kezdtek korabban bemenni (logika: tulorazom => EN dolgozom => fonok is latja => eloleptet =>fizetesemeles => tobb uj termeket megvehetek, stb) es kosobb haza. Egy ido utan az is, aki egyebkent betartana a munkaidot, kezdi utanozni oket, mert kenyelmetlen, ha a te autod a legutolso reggel, delutan pedig mindenki szeme lattara elsonek elhuzni.

 3. [audio src="http://akutyavacsoraja.hu/audio/A_kutya_vacsoraja_-_01_-_Mindenkinek_sajat_plazat.mp3" /]

 4. Fogyasztó, társad a lom !

 5. engem egyszer kapott el a fogyasztói hév, amikor a szokásos tizenx forint helyett 3-ért adták a zsemlét a TESCO-ban úgy egy éve, úgyhogy gyorsan vettem vagy 30-at 🙂 egyébként ebben a témában én is olvastam érdekeset, még fel is írtam, ha érdekel valakit: http://jojen.wordpress.com/2007/03/24/418/

 6. […] clipped from unpluggedx.wordpress.com […]

 7. Tudnék ajánlani egy remek kis olvasnivalót a témával kapcsolatban:
  http://www.konyv-konyvek.hu/az_elso_konyv_avagy_frank_mullin_igaz_tortenete
  A könyvben egy olyan világ képét vetíti elénk a szerző, amelyben reklámok és a különböző fogyasztási cikkek körül forog a világ, közben pedig a könyvek, mint az önálló gondolkodás szimbólumai eltűntek…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s