Valaki figyel 00a

Mennyire vagy egyedül, amikor körülvesznek a modern kütyük? Mennyire titkosak a titkaid, amit elmondasz valakinek messengeren vagy elküldesz levélben. Ki az aki biztosítani tudja, hogy ha internetezel senki se figyeli minden mozdulatodat? Mikortól kezdve leszel egy kiemelten figyelt egyed a statisztikai tömegből?

Ezek mind olyan kérdések, amik gondolom kevés embernek fordulnak meg a fejében, amikor bekapcsolja a mozillát vagy az explorert. Amikor a hálóra kapcsolódsz, a géped egyedi azonosítóját bármilyen weboldal lekérheti és ezáltal monitorizálhatja tevékenységedet az oldalon. Megfigyelik milyen útvonalon jutottál el hozzájuk, milyen oldalakat néztél meg, menyi időt töltöttél el nézelődéssel.

A nagy része ezeknek az adatoknak természetesen csak arra való, hogy kiderítsék az üzemeltetők, hogy mik a látogatottabb tartalmak, mi az ami jobban megfogja az emberek figyelmét. Ezek az adatok mint statisztikai adatok kerülnek feldolgozásra, ezzel még nem sértik meg az emberek jogait, mivel ezek az IP-k nem beszélnek, nem árulják el, hogy ki is az illető, aki itt járt. Azt elemben elmondják, hogy ki a szolgáltató, akin keresztül a nettet kapja és milyen városból való az illető gép. Mivel azonban a szolgáltató kezében megvan úgy az IP, mint a fizikai címe az illető kliensnek, akármilyen IP visszafejthető egy valós lakcímhez, ha valakinek megvan a hatalma, hogy hozzájusson ezekhez az adatokhoz.

Ugyanakkor valószínűleg programok segítségével automatikusan illetve emberek által szúrópróba szerűen felülvizsgálják a levelezéseket illetve a messengeres beszélgetéseket valamint egyéb kommunikációs csatornákat, legyen az irc vagy nettes telefónia.

Ez a helyzet akkor is, ha interneten vásárolsz. Minden tranzakciódnak lenyomata marad, minden megvett darab bekerül az aktákba.

Az ember azt gondolná, hogy kit érdekel ez, ő nem bűnöző, nem követ el olyan dolgokat amiket büntetni lehetne. Vajon így van-e ez? Valóban mindenki olyan szent életet él, mint az kifele mutatja? Nincs olyan ember, aki nem követett volna el kihágást életében. Olyan apróságokat, amiket nem szívesen szellőztetne meg. De manapság úgy alakulnak a dolgok, hogy ezek mind lejegyződnek valahova. Minden apróság ott lapul egy adatbázis mélyén, latensen, várva az alkalmat, hogy egy kíváncsi elme felfedezze…

Ez nem akart egy teljes lista lenni, mindenki gondolja tovább ami innen következhet, illetve, hogy mennyire van innyére, hogy kukkolók egész hada követheti minden mozgását a világhálón.

[p146]

~ Szerző: p146 - február 4, 2007.

Hozzászólás