P2P – filmek, zene – a lopás legalizálása

A felhasználók annyira hozzászoktak ahhoz, hogy ingyen, órák alatt akármilyen filmet és zenét letölthetnek a netten keresztül, hogy akármennyire szigorú törvényeket is hoznának be, nem mondanának le erről a lehetőségről. Amíg persze meg nem látogatja őket egy házkutatási engedéllyel rendelkező, erre szakosodott csoport és le nem foglalja a számítógépét. Ugyanakkor ennek a lehetőségnek a valószínűsége minimális. Nagyobb országokban is virágzik az ipar, minek épp mi szokjunk le erről? Ugyanakkor sok emberben nem is tudatosul, hogy ez az aktivitás kimeríti a törvénykönyvek lopás szócikkelyét.

Mit lehet ilyen esetben csinálni? Egyik megoldás lenne a törvények szigorúbb betartása, átfogóbb razziákkal, nagyobb bírságokkal. Ezzel mérsékelni igen, megállítani azonban nem tudnák ezt a jelenséget.

És akkor itt lenne egy megoldás, amely mindkét felet elégedettséggel tölthetné el. Ez pedig történne egy harmadik fél bevonásával, a reklámoztatóval. A reklámoztató fizetne a filmért, zenéért a gyártónak. A felhasználó pedig végignézne / hallgatna egy reklámcsomagot, akár a letöltött anyagba beleépítve, akár a letöltéshez használt program részeként.

Kíváncsi vagyok azonban, hogy mennyire működne az ötlet a valóságban. Sok a bökkenője a dolognak, viszont egyre több cég használja reklámfelületként az internetet. Majd eldönti az idő. Ti mit szóltok az ötlethez?

[p146]

~ Szerző: p146 - február 13, 2007.

5 hozzászólás to “P2P – filmek, zene – a lopás legalizálása”

  1. Azt, hogy ez az egész egy nagy tévedés:

    Study Finds P2P Has No Effect on Legal Music Sales
    http://slashdot.org/article.pl?sid=07/02/13/1332214

  2. Mire érted, hogy az egésze egy nagy tévedés? A cikk, amit itt megadtál, csak azt írja, hogy a p2p file letöltések nem befolyásolják számottevően a zenekiadók eladásait. Én erről nem írtam a postban…

  3. a beveteleik nagyon keveset csokkentek, viszont 2006-ban mar a nagy kiadok beveteleinek 20-30%-a interneten vasaroloktol szarmazott. reklambol pedig nem lehet akkora beveteleket termelni mint zene, film stb lemezek eladasabol.

  4. A megoldásoddal teljes módban egyetértek! Kimutatták, hogy ha mindenki évente EGY reklámot letöltene a mobiljára wap-on keresztül, a telefonszolgáltatások TELJESEN INGYENESSÉ válnának.

    (Nem tudok cikket/linket fűzni ehhez, mert csak hallottam én is…) P2P RUUULZ 😀

  5. Nekem hány órát kell dolgozni egy átlagos amcsi audio CD-ért? Neked hány órát kell dolgozni? Amerikában hány órát kellene érte dolgozni? Amíg a kiadók dollárban kifejezve ugyanazt a hasznot akarják lekaszálni Kelet-Európában, mint Nyugat-Európában vagy Amerikában, addig kapják be, én lopok, csalok.

Hozzászólás