Agymosás – ep3

(folytatás)

Az egyházak mellett egy másik környezet, ami előszeretettel alkalmazza az agymosást az a katonaság. Aki bekerül a hadseregbe egy erőltetett képzésen vesz részt, ahol gyakori a kialvatlanság, a rossz étkezés, a riadóhelyzet illetve a bizonytalanság érzése. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az adott csoport ember könnyen befolyásolható legyen. Ez pedig elengedhetetlen egy olyan környezetben, ahol a parancsokat megtagadni nem, csak teljesíteni lehet. A katona egy eszköz, megszűnik egyénnek lenni, teljesen alá kell vesse magát a parancsnokai akaratának.

Az egyik legfontosabb ok, amiért ezek a technikák ilyen jól működnek az az, hogy nagyon sok ember hajlandó, sőt egyenesen igényli azt, hogy más mondja meg, hogy mit gondoljon és csináljon. És ez sokszorosan igaz akkor, amikor az emberek tömegbe verődnek. Ilyenkor nem sokat gondolkoznak azon, hogy mit tesznek, elég ha egy szónok az mondja nekik, hogy tapsoljanak és tapsolnak, azt mondja nekik, hogy álljanak fel és felállnak vagy betör egy ablakot és erre tönkretesznek egy épületet.

A nagyobb eseményekkor randalírozó egyének se lennének olyan bátrak, ha nem éreznék a hátuk mögött a tömeg, a többség támogatását. Egy embertömeget mindig is könnyebb meggyőzni valamiről, mint minden egyes egyént külön külön, mivel az ember lévén egy társas lény sokat ad társai véleményére. Ha egy tömegben meg vannak győzve a vezéregyéniségek, akkor a többiek követni fogják őket.

Egy másik érdekes dolog ezzel kapcsolatban az, hogy adott gesztusokkal, például hang felemeléssel, kézzel való intéssel, fejrázással, stb. ki lehet hangsúlyozni adott részeket egy szónoklatban úgy, hogy ami megmarad az emberben, az akár teljesen ellentétes legyen azzal, amit a szónok mondott. Például egy hír: “Kovács miniszter azon munkálkodik, hogy megoldja a meggondolatlan cégek által okozott környezetszennyezési problémákat.” Itt a helyes gesztikulációval és hangsúlyozással azt a hatást lehet kelteni, mintha a szónok azt mondta volna, hogy Kovács miniszter meggondolatlan.

(előző rész)

Captain B.

 

~ Szerző: captainb - április 26, 2007.

Hozzászólás